Blog

Web Utvikling Hva kjennetegner en god nettside?

Designtips 1: Ha et mål med nettsiden

Det bør være et klart formål med hver eneste tjenesteside på nettsiden. Dette er høyst sannsynlig å selge dine varer og tjenester, generere leads eller bygge merkevaren.

Spør deg selv: Hva er det kunden er ute etter på nettsiden? Informasjon, handel, underholdning?

Det er enkelt dersom nettsiden er ment å underholde. Du kan dele bilder, videoer, podkaster eller humoristisk kunst, men du bør huske å oppdatere det hyppig.

Hvis du lager en nettside som skal være informativ, innebærer det at brukerne er ute etter å lære seg noe nytt eller få mer kunnskap om enkelte temaer. Slike nettsider bør ha en kunnskapsbase, tips og triks, brukerveiledninger eller produktbilder.

Men hvis du lager en nettbutikk, må du huske på at det er en nettside som skal selge. Dette betyr at du må ha et vakkert design, bilder av høy kvalitet og overbevisende tekst som tydelig får frem hva kunden får ut av å handle hos deg.

Designtips 2: Gode visuelle elementer

Nettsiden din må være iøynefallende, slik at brukerne får lyst til å utforske den. Hvis den er lite tiltalende og gammeldags, kan folk fort få inntrykk av at du gir bæng i å forbedre dine varer og tjenester.

Selv om du ikke er webdesigner, bør du ha et ord med i laget på hvordan nettsiden din skal se ut. Det er lurt å ta en titt på konkurrentenes nettsider for å finne ut hva du liker, og hva som vil stå i stil med merkevaren din.

Du kan dessuten finne inspirasjon på nettsteder som Awwwards, som viser de beste eksemplene på grafisk design. Slik blir du bedre kjent med trendene innen design og kan gjøre deg opp en mening om hva du liker eller misliker.

Bilder

Hvis du ønsker å finne bilder som er gratis for kommersiell bruk, kan du sjekke ut Pixabay, Freepik, Unsplash eller Flickr. Men ikke gjør for mye bruk av bildebanker. Fotoer som dere tar selv, virker mer naturlig og troverdig.

Ikke bruk store bildefiler, med mindre du ønsker en treg nettside. Husk å laste opp bildene i PNG- eller JPG-format. Bruk alltid grafikk og bilder som kler innholdet. Og for Guds skyld, styr unna alt av effekter og forstyrrende elementer som blinker, flimrer eller spinner rundt og rundt.

Gjør gjerne bruk av whitespace (ekstra, innholdsløse deler av nettsiden), slik at designet fremstår ryddig og estetisk tiltalende. På den måten vil bedriften oppleves mer profesjonell.

Less is more – som oftest!

Skrifttyper

Helst ikke bruk mer enn tre ulike skrifttyper, og hold deg til de vanlige fontfamiliene. Gjerne skriftstørrelse 16 og oppover. Å sverge til de gamle sliterne Arial eller Verdana lyder kanskje døllt, men dette er «web-safe» fonter som ligger inne på alle Mac eller PC. Dermed vil ikke fonten se helt annerledes ut på andres datamaskiner.

Skrifttyper som Verdana og Arial utstråler modernitet og skarphet – og det er nettopp skarphet og renhet vi ønsker oss på et nettsted. Feil font gir lav score på leservennligheten, og nettsiden blir mindre brukervennlig. Noe som i ytterste konsekvens går utover rangeringen i Google.

Designtips 3: Relevant originalinnhold

Ingen av dem som kommer inn på nettsiden din, har tid eller ork til å lese en avhandling om produktene eller tjenestene du leverer. Så husk på hovedregelen for å skrive innhold som konverterer: klarspråk!

Skriv kortfattet og konkret, med ord som brukes i dagligtale. Fjern ord som bare er fyllmasse.

Når folk besøker nettsiden din, sørg for at de skjønner hvem du er, hva du gjør, og hva slags fordeler de får dersom de velger å bli kunde hos deg. Bruk et objektivt språk: dropp reklamesjargongen og en skrytete måte å skrive på.

Med «klarspråk» sikter jeg dessuten til et par andre ting, som ikke er like åpenbare: bruk av overskrifter og underoverskrifter, bulletpoints og avsnitt.

Designtips 4: Tydelig navigasjon

Navigasjon handler om hvor enkelt det er for folk å foreta seg noe og bevege seg rundt på nettsiden for å finne frem til relevant informasjon.

Du kan ha verdens lekreste nettside. Men hvis ikke kundene finner frem til den informasjonen de er ute etter, eller hvis de blir forvirret når de støter på hindringer i kjøpsprosessen, da vil ikke nettsiden din konvertere.

Lag et logisk og brukervennlig hierarki, med knapper og kategorier som kan klikkes på. Det skal være så enkelt som mulig for brukere å gå fra generelt innhold til mer spesifikt innhold på nettstedet.

Brukerne leser ikke, de scanner

Studier på fagområdet eyetracking viser at folk leser nettsider i et F-formet mønster. To horisontale striper etterfulgt av en vertikal stripe. Brukerne som besøker dine nettsider, leser ikke ord for ord, men scanner sidene – på jakt etter utløsende stikkord for den informasjonen de søker etter.

Mesteparten av det folk får med seg, er øverst og til venstre på siden. Plasser derfor den viktigste informasjonen der, helst i de to første avsnittene. Høyresiden av skjermen går som oftest «under radaren», så ikke plasser viktig informasjon eller CTA-knapper der.

Nettsiden er visittkortet ditt

Du har sikkert sett et par virkelig forlokkende nettsider som du ikke hadde lyst til å gå ut av.

Kanskje digget du galleriet med Mulberry-vesker, eller kanskje du ikke klarte å la være å bla deg gjennom jakkene fra Quechua på jakt etter den du likte aller best. Det var noe med de nettsidene som gjorde dem fremragende: et design.

En god nettside fanger oppmerksomheten og lokker frem følelser i deg, slik at du får lyst til å bli værende på siden. Den er intuitiv, brukervennlig og gir deg en klar grunn til at du ønsker å utforske den videre. Den har klart og tydelig språk, tydelige CTA-knapper og fine visuelle elementer.

Men en god nettside er ikke bare laget til kunden. Nettsiden din gjenspeiler deg selv, som bedriftseier og fagperson.

Nettsiden er bedriftens visittkort og ansikt utad. Folk bedømmer merkevaren din ut ifra hva de ser på nett. Derfor, hvis du lurer på om det gir mening å bruke tid og krefter på å lage en fantastisk nettside, så kan jeg love deg: Det gjør det.

Author Details

Bli med i vårt nyhetsbrev
så holder vi deg oppdatert på nye tilbud!